Subsidie energiebesparing eigen huis voor eigenaar en bewoner

Bent u woningeigenaar en heeft u vanaf 15 augustus 2019 voor uw woning minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan.

Let op: de subsidiebedragen zijn tijdelijk verhoogd. U komt voor deze tijdelijke verhoogde subsidiebedragen in aanmerking als minstens één van de minimaal 2 isolatiemaatregelen (spouw, dak, gevel, vloer of glas) na 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald. Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020.

Per 1 september 2020 is het mogelijk om meer dan één keer een SEEH-subsidieaanvraag in te dienen voor uw woning. U komt hiervoor in aanmerking als u minimaal 2 andere isolatiemaatregelen laat uitvoeren dan de maatregelen waarvoor u bij een eerdere aanvraag subsidie ontving. Het gaat om isolatie van spouw, dak, gevel, vloer of glas.

De overige voorwaarden voor de SEEH-subsidie blijven ongewijzigd.

U komt in aanmerking voor deze subsidie als de woning uw eigendom én hoofdverblijf is, of als deze uw hoofdverblijf wordt na renovatie. Bekijk ook de overige voorwaarden voor deze subsidie en lees de veelgestelde vragen SEEH eigenaar én bewoner.

De SEEH voor eigenaar én bewoner loopt vanaf 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. Dit betekent dat u subsidie kunt aanvragen voor maatregelen die na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd. U kunt uw aanvraag indienen vanaf 2 september 2019.

Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, omdat de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) dan met isolatie wordt uitgebreid.

Vanaf 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020 is het mogelijk om subsidie te krijgen voor de isolatieverbetering van uw huis. Voor deze subsidie dient u twee of meer energiebesparende isolatiemaatregelen uit te laten voeren. De energiebesparende isolatiemaatregelen die van toepassing zijn:

 • Hoogrendementsglas: het vervangen van glas in de kozijnen door HR++-glas of door triple glas
 • Hoogrendementsglas: het vervangen van glas en het kozijn voor triple glas met een isolerend kozijn
 • Spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren in de thermische schil
 • Dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak in de thermische schil, of van de bestaande zolder- of vlieringvloer (als de zolder onverwarmd is)
 • Vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer en/of de bestaande bodem in de thermische schil
 • Gevelisolatie: het isoleren van de bestaande binnen- en buitengevel met isolatiemateriaal

Benieuwd naar de subsidie en wilt u weten hoe u de subside kan aanvragen? Download hier het stappenplan voor uw aanvraag.

SEEH regeling voor kunststof kozijnen 

Wilt u graag gebruik maken van de SEEH regeling? Dit kan met de kunststof kozijnen van REHAU Kunststof Kozijnen. Wanneer u kiest voor het vervangen van uw glas voor HR++ glas of toch liever Triple glas? Dan bestelt u de kunststof kozijnen van REHAU .

Voordelige kunststof kozijnen met Triple glas en een isolerend kozijn!

Door de subsidieregeling SEEH is het mogelijk om extra voordelig uw kunststof kozijnen aan te schaffen met de hoogst mogelijke isolatiewaarden in de markt. Het is namelijk mogelijk om met deze subsidie ongeveer 20% van de kosten te terug te krijgen. Hierdoor is het mogelijk om uw REHAU kunststof kozijnen te bestellen tegen een Basic tarief.

Daarnaast kunt u tevens een extra subsidie ontvangen door gebruik te maken van de aanvullende energiebesparende maatregelen. Deze aanvullende voorwaarden zijn:

Aanvullende voorwaarden subsidie energiebesparing eigen huis | Isolerende deuren

Met het vervangen van de voor- en achterdeur voor een isolerende deur kunt u tevens een subsidie ontvangen. Waarbij de maximale U-waarde van de deur 1,5 is. Het subsidiebedrag voor een isolerende deur bedraagt € 80 per m2. De kunststof deuren van REHAU voldoen ruimschoots aan deze regelgeving en geven u recht op deze extra subsidie.

Andere aanvullende voorwaarden zijn:

 • Waterzijdig inregelen verwarmingssysteem | subsidie €60,-
 • Energiedisplay of slimme thermostaat | subsidie €100,-

Meer hierover kunt u lezen op rvo.nl.

Subsidie energiebesparing eigen huis | Bonus regeling

Wilt u volledig gebruik maken van alle subsidies? Dan is het tevens mogelijk om te kiezen voor het Zeer energiezuinig pakket (ZEP) Met deze subsidie ontvangt u een bonusbedrag van maar liefst€4000,- bovenop de subsidies voor de losse maatregelen. Kiest u voor het zeer energiezuinig pakket, dan neemt u de volgende maatregelen:

 • isolatie van dak, gevel, vloer, glas, kozijnen en deuren.
 • een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning

Subsidie energiebesparing eigen huis 

Met de subsidie energiebesparing eigen huis kunt u enorm besparen in 2020! U kunt de subsidie direct aanvragen zodra u de facturen heeft ontvangen van uw aannemer of kunststof kozijnen leverancier.

Subsidie energiebesparing eigen huis | Kunststof kozijnen, deuren & Schuifpuien

Wilt u in aanmerking komen voor de subsidie energiebesparing eigen huis? Kies dan voor de kunststof kozijnen, deuren of schuifpuien van REHAU ! U helpt mee aan een beter milieu, een lage energierekening en een comfortabele woning! Vaak wordt uw huis ook nog eens meer geld waard.

Benieuwd naar de voorwaarden? REHAU Kunststof Kozijnen heeft ze voor u op een rij gezet. Meer vragen? Neem gerust contact met ons op of neem alvast een kijkje op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.

Bereken uw subsidie

U kunt uw subsidie vooraf inschatten. Dit doet u met de rekentool. Sla deze eerst op op uw computer. De rekentool werkt niet op een IOS-platform (Apple).

De subsidie voor energiebesparende maatregelen bedraagt maximaal € 10.000 per woning. Voert u het zeer energiezuinig pakket uit, dan bedraagt de subsidie maximaal € 15.000 (inclusief een bonusbedrag).

Aanvragen subsidie

De subsidie kunt u online aanvragen. Gebruikt u hiervoor de aanvraagbutton op deze pagina. Bekijk voor het indienen van uw aanvraag eerst het stappenplan Aanvraagproces SEEH eigenaar én bewoner en check de voorwaarden. Wilt u dat iemand anders de subsidieaanvraag voor u regelt? Machtig deze persoon dan met het formulier Machtiging intermediair subsidies. U hoeft de machtiging niet mee te sturen met uw aanvraag, maar bewaar dit formulier wel goed.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE

Wilt u als Vereniging van Eigenaren (VvE) energie besparen in uw gebouw en appartement(en)? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aan. VvE’s kunnen nog gebruikmaken van deze regeling tot en met 31 december 2022.

Let op: de subsidiebedragen zijn tijdelijk verhoogd. U komt voor deze tijdelijke verhoogde subsidiebedragen in aanmerking als uw aanvraag vanaf 1 juni 2020 is ingediend. Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020.

Per 1 september gelden bovendien onderstaande 3 wijzigingen:

 1. Voor VvE’s die bestaan uit koop- en huurwoningen komen vanaf 1 september ook de huurwoningen in aanmerking voor de SEEH-VvE. Voor een subsidieaanvraag moet iedere verhuurder dan een verklaring invullen in verband met de staatssteunkaders. Deze wijziging geldt voor aanvragen voor energiebesparende maatregelen, niet voor de aanvragen voor het energieadvies.
 2. Het indienen van een tweede subsidieaanvraag is mogelijk. Voor het laten uitvoeren van minimaal 2 nieuwe isolatiemaatregelen.
 3. De subsidiebedragen en het maximum subsidiebedrag voor energieadvies, procesbegeleiding en het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor VvE’s worden verhoogd. De subsidie wordt daarmee financieel aantrekkelijker voor kleine VvE’s tot 8 woningen.

Deze subsidie is bestemd voor (gemengde) VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Commercieel vastgoed binnen de VvE (zoals winkels of kantoren) is uitgesloten van subsidie.

U kunt subsidie aanvragen voor:

 • energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP);
 • energiebesparende maatregelen, waaronder isolatiemaatregelen of een samenhangend ‘zeer energiezuinig pakket’.

Daarnaast verstrekt het Nationaal Warmtefonds voor de verduurzaming van VvE’s laagrentende leningen in de vorm van een Energiebespaarlening.

Tip: laat voor een renovatie eerst een energieadvies opstellen. Daarvoor kunt u subsidie voor energieadvies aanvragen. Daarnaast of vervolgens kunt u subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Dit moet u per gebouw doen.

Infographic SEEH varianten voor VvE's