Een schuifpui in uw woning is ideaal voor meer licht in uw woning of wanneer u uw huis en tuin meer bij elkaar wilt betrekken. Door de grote raampartijen komt er namelijk veel licht binnen en doordat het veel zicht geeft op de tuin kunt u ook binnen van uw tuin buiten genieten. Dit heeft ook als voordeel dat de ruimte in uw woning groter lijkt. Met een schuifpui benut u daarnaast ook nog eens de ruimte binnen én buiten omdat er geen draaicirkel benodigd is.

Genoeg redenen dus om voor een schuifpui te kiezen, maar welke schuifpui is de beste keuze? Er zijn namelijk meerdere soorten schuifpuien waaruit u kunt kiezen. De meest bekende soorten zijn de hefschuifpui ( ook wel HS genoemd ) de kiepschuifpui en / of het nieuwe Inowa schuifsysteem.

Wat is een hefschuifpui? En wat is een kiepschuifpui?

Het verschil tussen een hef- en kiepschuifpui( ook wel PSK genoemd ) is voornamelijk te vinden in de wijze waarop de schuifpui opengeschoven wordt en opengezet kan worden. De namen zeggen het in principe ook al. Een hefschuifpui is een schuifpui die over een soort hefboomwerking beschikt, waardoor de schuifpui als het ware wordt ‘geheft’ wanneer deze opengeschoven wordt. Een kiepschuifpui moet daarentegen eerst met de hendel naar voren gehaald worden (volledig naar binnen kiepen) voordat deze opengeschoven kan worden. Daarnaast kan deze kiepschuif, net zoals een kiepraam, ook vastgezet worden in de kiepstand voor ventilatie.

Het REHAU Inowa schuif systeem daarentegen is een nieuwe generatie geïsoleerd schuifsysteem dat een hoge isolatie- en afdichtingsprestaties biedt in de ruimtes, evenals een grotere leefruimte dankzij het nieuwe ontwerp.

Lees hier alles over dit nieuwe schuifsysteem .

En wat zijn nu precies de verschillen?

Los van de bedieningswijze lijken de schuifpuien in eerste instantie weliswaar op elkaar, maar er zijn toch een aantal belangrijke verschillen.

HefschuifpuiKiepschuifpui
BedieningsgemakOpenschuiven is erg lichtOpenschuiven gaat zwaar
Grootte van de schuifpuiAlle gewenste afmetingen mogelijkMaximale afmetingen
Mogelijke positiesKan in elke gewenste positie opengeschoven wordenSchuifstand en kiepstand
DrempelGeen drempelHoge(re) drempel
OnderhoudAlleen afhankelijk van het materiaalGevoelig voor onderhoud en afhankelijk van het materiaal
PrijsDuurder in aanschafGoedkoper in aanschaf

Bedieningsgemak

Eén van de grote verschillen tussen beide schuifpuien is het bedieningsgemak. Om de hefschuifpui te openen, dien je de hendel te draaien. Door de hefboomwerking in de constructie van de schuifpui wordt de schuifpui als het ware ‘geheft’ waardoor het schuiven zeer licht en gemakkelijk gaat en de bediening daarmee erg eenvoudig is. Het openschuiven van een kiepschuifpui gaat daarentegen erg zwaar. Met de hendel moet de kiepschuifpui eerst volledig naar binnen gekiept worden voordat u kunt schuiven. Met name ouderen en kinderen zullen hier veel moeite mee kunnen hebben.

Grootte van de schuifpui

Wat betreft de grootte van de schuifpui zijn er voor de hefschuifpui veel mogelijkheden. De hefschuifpui is namelijk in elke gewenste afmeting te krijgen. De kiepschuifpui heeft echter wel maximale afmetingen. Deze is maximaal 3 meter breed en is daarmee dus niet lang niet altijd geschikt. Daarnaast is de hefschuifpui in meerdere variaties te krijgen (afhankelijk van o.a. de afmetingen, indeling en montagewijze). Zo kunt u zelf kiezen voor het aantal delen in uw schuifpui, u kunt bijvoorbeeld kiezen voor een 2-, 3 of 4-delige schuifpui.

Mogelijke posities van de schuifpui

Voor beide schuifpuien geldt dat er verschillende posities mogelijk zijn. De hefschuifpui kun je op elke gewenste positie openschuiven en vastzetten. U kunt de schuifpui dus op een kiertje zetten om bijvoorbeeld te ventileren, maar u kunt er ook voor kiezen om de schuifpui helemaal open te schuiven. Voor de kiepschuifpui zijn er 2 posities mogelijk. De schuifpui kan in de kiepstand gezet worden of volledig opengeschoven worden.

Drempels bij een schuifpui

Bij een hefschuifpui is er geen sprake van een drempel, omdat de rails op vrijwel gelijke hoogte van de vloer kan worden gemonteerd. Dit is zeer gebruiksvriendelijk en ook erg handig voor mindervaliden, ouderen en kinderen. De kiepschuif is daarentegen minder gebruiksvriendelijk, omdat deze wel over een hoge drempel beschikt. De rails kan bij een kiepschuifpui namelijk niet worden weggewerkt in de vloer.

Onderhoud van de schuifpui

Het onderhoud is allereerst natuurlijk afhankelijk van het gekozen materiaal; met kunststof heeft u de minste onderhoudswerkzaamheden. Er is echter ook nog een verschil in onderhoud voor beide schuifpuien. De hefschuifpui heeft over het algemeen geen extra onderhoud nodig, maar alleen het onderhoud dat te maken heeft met het materiaal. Dus bijvoorbeeld 1 keer per jaar schoonmaken als het een kunststof schuifpui betreft en schilderen wanneer het een houten schuifpui betreft. Een kiepschuifpui is echter wel erg gevoelig voor onderhoud (dit heeft ook invloed op de levensduur van de schuifpui) en daardoor zijn er meerdere onderhoudsbeurten benodigd. Dit komt onder andere doordat de kiepschuifpui niet volledig wordt ondersteund wanneer deze geopend is.

Prijsverschil

Wat betreft de prijs kunnen we kort zijn, een kiepschuifpui is goedkoper dan een hefschuifpui. Deze prijsverschillen zijn echter meestal niet heel groot. De prijs is natuurlijk niet alleen afhankelijk van het feit of u voor een hefschuifpui of kiepschuifpui kiest. Ook de gekozen afmetingen en indelingen en de montagewijze spelen een belangrijke rol in de totaalprijs.

Kiezen voor een hefschuifpui of een kiepschuifpui?

Al met al heeft een hefschuifpui de meeste voordelen te bieden. Het grootste nadeel van de hefschuifpui is de prijs, deze ligt namelijk hoger dan die van een kiepschuifpui. Echter, de prijsverschillen zijn niet erg groot en de voordelen van de hefschuifpui ten opzichte van de kiepschuifpui zijn voor veel mensen doorslaggevend. In de meeste gevallen is een hefschuifpui dan ook de beste keuze.

Wilt u een schuifpui van REHAU Kunststof Kozijnen?

Bij REHAU Kunststof Kozijnen zijn we overtuigd van de kwaliteit van een hefschuifpui en daarom adviseren wij in de meeste gevallen, om te kiezen voor een kunststof hefschuifpui. Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Kijk hier voor meer informatie en laat u adviseren.